Грешно е вярването, че зехтинът е подходящ само за дресинги и сосове. Той може да се добавя и в различни готвени ястия и яхнии. Единственото условие е при приготвянето им температурата да не надвишава 180 градуса, тъй като над тази температура зехтинът започва да изгаря. Неговите качества подобряват вкуса на храната, добавят специфичният приятен аромат и я правят по-здравословна.
Много важно за съхранението на зехтина е той да бъде на хладно и сухо място, при слабо осветление. Тъй като зехтинът има свойството да абсорбира ароматите е добре да го държите далеч от почистващи препарати.
Ако предпочитате да държите зехтина в оливерник, то уверете се, че той не е направен от метал или мед, защото това може да влоши качеството на зехтина. Важно е също така да го почиствате преди всяко ново доливане, защото остатъците от стария и престоял зехтин може да повлияят на новия.
При наличието на голямо изобилие от зехтини на пазара, етикетите понякога могат да ни объркат или подведат. Ето защо е важно да умеем да разпознаваме автентичният екстра върджин зехтин сред останалите.
Знаете ли, че цветът на зехтина не е надежден показател за неговото качество? Той ни дава информация главно за сорта маслини, от които е направен и за нивото им на зрялост. Затова е толкова важно да избираме зехтин от специализирано място, където можем да получим иформация за неговият произход и сорт, както и съвети за употреба и съхранение, така че да се насладим на най-доброто от него.
За да сте сигурни, че зехтинът, който консумирате е свеж и в пълния си вкусов и здравословен потенциал, избирайте внимателно количествата, които купувате, съобразявайки се с темпото си на консумация. Екстра върджин зехтинът губи своите качества с времето, особено след като е бил отворен, затова закупуването на твърде големи разфасофки не е добра идея. Ние в La Chinata предлагаме различни варианти, за да отговорим на нуждите на всеки потребител.
В Испания има 260 различни сортове маслини като най-предпочитаните сред тях са касерската лайка, пикуал и арбекина.
Сортът маслини при зехтините има значение, което е и причината те да са в различна степен подходящи за различните приложения. Например, сортът пикуалe е твърде силен и интензивен, за да се добавя в десерти, но е чудесен за дресинги и разядки. Докато арбекина е по-мек и е за предпочитане при готвене или пържене.
А най-хубавото е, че вече не е нужно да пътувате до Испания, за да си осигурите качествен испански екстра върджин зехтин, по-известен и като „течно злато“. Ще го намерите при La Chinata в магазини на адрес:
ул. "Кракра" 24
ул. "Веслец" 35
ул. "Екзарх Йосиф" 55
и онлайн на: www.lachinata.bg
Да се порадваме на усещането за свежа, чиста и гладка кожа!
прочети ощеНай-добрият вариант за дезинфекция на ръцете!
прочети ощеИдеална добавка е за месо, риба или печени зеленчуци.
прочети ощеЗнаете ли, че шери оцетът от Херес е първият испански оцет с наименование за произход?
прочети още