Copyright © 2022. All Rights Reserved

Шери оцет от Херес La Chinata и една сладка рецепта

18 февруари 2022
Шери оцет от Херес La Chinata и една сладка рецепта

Знаете ли, че шери оцетът от Херес е първият испански оцет с наименование за произход?

 

Този уникален продукт се характеризира със своя махагонен цвят и интензивен, наситен аромат.

 

Шери оцетът на La Chinata от провинцията Херес притежава силен вкус, който подобрява ястията и добавя отличителна нотка на сосовете, салатите и винегретите. И се приготвя от шери вино, като преминава през традиционно отлежаване, придобивайки много ароматен и мек вкус.

 

Оцетът от Херес може да бъде два вида – първият трябва да отлежи минимум шест месеца в дъбова бъчва. Вторият е оцет от Херес – РЕЗЕРВА, който изисква период на отлежаване от поне две години, но често могат да се намерят и 20-30 годишни оцети.

 

Със своя отличителен характер, той е продукт с богата история и произходи и има главна роля в средиземноморската кухня. А вълнуващата му идентичност, както и съвместимостта му с голямо разнообразие от ястия, го превръщат в звездна съставка в много кулинарни шеджоври от цял свят, от най-традиционните до най-авангардните.

 

Това е перфектният дресинг за салати и консервирани храни, например като риба тон, а също така може да бъде идеалната съставка за различни сосове  или маринати. Подходящ е за яхнии от месо и дори за приготвяне на страхотни десерти.

 

И днес ви споделяме точно една такава сладка рецепта, която ще ви изненада много приятно: поширани круши с нар и оцет от Херес La Chinata!

 

Съставки:

 

4 круши

1 чаена чаша шери оцет от Херес La Chinata

3 чаени чаши сок от нар

пръчка канела

50 грама захар

3 зрънца кардамон

 

Начин на приготвяне:

 

В дълбок съд смесете оцета от Херес La Chinata, сока от нар, захарта и подправките. Загрейте докато започне да завира и намалете огъня.

Обелете крушите, като оставите дръжките им и ги поставете в течността.

Варете за 15-20 минути, докато крушите омекнат и придобият розов цвят.

Извадете ги от течността и ги оставете да изстинат за малко.

Поднесете в красива чиния с йогурт или ванилов сладолед, малко от сладкия шери сос и зрънца нар като украса.

Как да почистим, тонизираме и овлажним кожата само с една стъпка?

Да се порадваме на усещането за свежа, чиста и гладка кожа!

прочети още
Ново гурме попълнение: екстра върджин маслиново масло с опушен вкус

Идеална добавка е за месо, риба или печени зеленчуци.

прочети още
Рецепта: Геврек със сьомга, крема сирене и крем от артишок

Тази седмица включваме нашия любим крем от артишок La Chinata в една бърза и здравословна рецепта

прочети още