Copyright © 2022. All Rights Reserved

Предимствата на екстра върджин зехтина при пържене и готвене на храна

15 януари 2021
Предимствата на екстра върджин зехтина при пържене и готвене на храна

Едно от най-важните неща при пърженето и готвенето със зехтин е да не се превишава температурата от 170-180 градуса. От тази точка нагоре, зехтинът започва да прегаря и именно тогава започва да произвежда вредни за здравето транс мазнини. Тази температурна граница е по-висока при зехтина в сравнение с други олиа. При препоръчителната температура до 180 градуса обаче, той запазва своите ползи за здравето, високото си съдържание на олеинова киселина, витамин Е и полифенолите, които действат като антиоксиданти. Същевременно е по-нискокалоричният и вкусен избор.

 

Предимства на екстра върджин зехтина за пържене и готвене на храна
 

  • При пърженето с екстра върджин зехтин е необходимо по-малко количество, което го прави по-икономично. Това е така, защото при загряване зехтинът се увеличава на обем.
  • Издържа на по-висока температура в сравнение с други видове растително олио. Запазва полезните си качества при температура до 180 градуса.
  • При пържене, храната абсорбира по-малко от зехтина, което е причината тя да запазва в по-голяма степен хранителните си качества и полезни вещества.

 

Кога да подменим зехтинът за пържене?

  • Когато при затопляне, започва да пуши.
  • Когато започне да се втечнява прекалено.
  • Когато придобие неприятна миризма.
  • Когато започне да потъмнява.

 

Как да почистим, тонизираме и овлажним кожата само с една стъпка?

Да се порадваме на усещането за свежа, чиста и гладка кожа!

прочети още
Ново гурме попълнение: екстра върджин маслиново масло с опушен вкус

Идеална добавка е за месо, риба или печени зеленчуци.

прочети още
Шери оцет от Херес La Chinata и една сладка рецепта

Знаете ли, че шери оцетът от Херес е първият испански оцет с наименование за произход?

прочети още