Copyright © 2022. All Rights Reserved

7 трика за съхранение и запазване качествaтa на зехтина

13 ноември 2020
7 трика за съхранение и запазване качествaтa на зехтина

Екстра върджин зехтинът притежава неуспорими ползи за здравето и е ключов елемент в средиземноморската кухня. За да се запазят свойствата му след отваряне, обаче, е важно е да се вземат предвид няколко неща.

Зехтинът е естествен консервант, но все пак не се препоръчва да се съхранява прекалено дълго време след отваряне на контейнера. А с триковете, които ви споделяме, без съмнение, ще можете да се насладите на най-доброто от качествата му.

  1. Зехтинът трябва да бъде защитен от въздух, светлина и топлина. Това са фактори, които постепенно влошават качествата му.
  2. Препоръчително е да се съхранява на тъмно и хладно място, при температура от около 20-22 градуса.
  3. Дръжте го далеч от почистващи препарати, тъй като зехтинът има способността да абсорбира аромати.
  4. При закупуването на зехтин е важно да вземем предвид количеството, което нормално консумираме, за да можем да изберем най-адекватната по размер разфасовка. По този начин ще сме сигурни, че винаги консумираме зехтин в отлично състояние, а не такъв, който е стоял отворен твърде дълго.
  5. Не използвайте медни или железни съдове за съхранение на зехтина, тъй като те влошават качеството му.
  6. Не забравяйте да затваряте винаги добре контейнера, за да предотвратите навлизането на кислород, тъй като това би влошило много качеството на зехтина.
  7. Ако предпочитате да използвате оливерник, уверете се, че го измивате старателно всеки път преди да го напълните отново. Остатъците от стария зехтин могат да влошат новия.

Спазвайки тези прости съвети, можете да бъдете сигурни, че ще се радвате на впечатляващите качества и вкус на екстра върджин зехтина, и на всички ползи за здравето, които той носи.

Как да почистим, тонизираме и овлажним кожата само с една стъпка?

Да се порадваме на усещането за свежа, чиста и гладка кожа!

прочети още
Ново гурме попълнение: екстра върджин маслиново масло с опушен вкус

Идеална добавка е за месо, риба или печени зеленчуци.

прочети още
Шери оцет от Херес La Chinata и една сладка рецепта

Знаете ли, че шери оцетът от Херес е първият испански оцет с наименование за произход?

прочети още